Wil jij deze zomer ook heerlijk ongestoord kunnen genieten in je eigen tuin? Dan is een omheining om je tuin zeker gewenst. Je kunt daarbij kiezen uit verschillende soorten erfafscheidingen. Denk bijvoorbeeld aan een houten schutting of een stenen muur. Ook een schanskorven schutting is steeds vaker in trek, maar voor de echte natuurliefhebber blijft de groene haag toch echt de onbetwiste nummer 1. Met een groene haag profiteer je niet alleen van meer privacy, ook haal je de natuur naar je tuin. Een mooie groene haag is immers ook voor vogels een fijne plek om zich schuil te houden of om een nestje te bouwen.
De voorbereidingen
Wanneer je een haag wilt aanplanten, is het belangrijk eerst een keuze te maken tussen de vele soorten haagplanten. Haagplanten zijn er namelijk in veel verschillende soorten. Wil je een groenblijvende haag, zoals de laurier haag, of ga je juist voor een bladverliezende soort, zoals de haagbeuk. Daarnaast is er nog de beukenhaag. Deze houdt wel zijn blad het hele jaar door vast, maar verkleurt het hele jaar door van fel groen naar dor bruin in de winter. Ook zijn er haagplanten die in het voorjaar of de zomer mooi in bloei staan, zoals de meidoorn. Uit al deze en nog vele meer, heb jij de keuze. Heb jij je keuze al gemaakt? Dan kun je verder met het aanplanten van jouw haag.
Stap voor stap de haag planten
Of je keuze nu is gevallen op de laurier of de beukenhaag, de eerste stappen zijn voor vrijwel elke haagplant hetzelfde. Voorbereiding is het halve werk, graaf dus eerst een diepe brede sleuf waar de wortelkuit van jouw haagplanten in past. Houd hierbij anderhalf maal de de breedte en hoogte van de wortelkluit aan, zodat deze goed in de sleuf valt. Het is belangrijk dat grond wat losgewoeld is in de sleuf. Wortels kunnen dan makkelijker hun weg vinden en sneller tot groei overgaan. Je kunt de sleuf eventueel wat opvullen met voedingsrijke grond, zoals compost grond of bemeste tuinaarde. Hierdoor kan de haagplant makkelijker tot groei overgaan. Hierna kun je de planten in de grond gaan zetten. Zorg dat er niet teveel, maar zeker ook niet te weinig ruimte tussen de haagplanten zit. Ze moeten de ruimte hebben om te groeien, maar inkijk is natuurlijk ook niet gewenst. Je kunt daarom ook zigzag werken. Maak de sleuf dan wat breder en plaats de planten zigzag gewijs. Je krijgt dan een mooie volle haag, met voldoende ruimte voor groei. Nadat de planten in de grond zijn gezet, goed aanvullen met aarde. Vergeet ook niet om de haag goed water te geven. Zeker in droge periodes is dit erg belangrijk.
De haag mooi houden
Een haag planten is natuurlijk de eerste stap naar een mooie groene tuinomheining. Maar nu moet je deze ook nog zo mooi en groen zien te houden. De meeste haagplanten zijn gelukkig erg gebruiksvriendelijk en hoeven slechts één tot twee keer per jaar gesnoeid te worden. Zo houd je de groei in de hand en de gewenste vorm intact. Ook bijmesten is in veel gevallen noodzaak, evenals het bewateren tijdens droge periodes. Zo kun jij snel van een mooie volle haag in eigen tuin profiteren en ongestoord buiten zitten.