Steeds meer mensen die gaan renoveren, overwegen het laten installeren van een warmtepomp. In dit artikel beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over een warmtepomp bij renovatie. En dat is niet zo gek, want het is een duurzame oplossing voor het verwarmen van je woning en het verwarmen van water voor de keuken en badkamer. En als je dan toch gaat renoveren, is het goed om dat meteen mee te nemen. De overheid heeft bovendien een interessante subsidie voor het verduurzamen van je woning, de ISDE-subsidie. Genoeg reden om eens in te zoomen op het installeren van een warmtepomp bij renovatie en een antwoord te geven op veelgestelde vragen hierover.
Is het installeren van een warmtepomp bij renovatie mogelijk?
De allereerste en misschien wel belangrijkste vraag is of het überhaupt mogelijk is om een warmtepomp te installeren bij renovatie. En het antwoord is: ja. Het is zelfs heel slim om er meteen al op in te spelen. Voor een optimaal rendement kan het nodig zijn om beter te isoleren en mogelijk vloerverwarming aan te leggen, maar het is in vrijwel alle gevallen mogelijk om een warmtepomp te installeren.
Welke soort warmtepomp is het meest geschikt?
Wanneer je jezelf gaat verdiepen in warmtepompen, kom je er al snel achter dat er veel verschillende soorten warmtepompen zijn:
- lucht/water warmtepompen
- water/water warmtepompen
- ventilatielucht/water warmtepompen
- hybride warmtepompen
Welke warmtepomp het meest geschikt is, is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de woning, de isolatie en de beschikbare ruimte.
Moet ik iets aanpassen aan het afgiftesysteem?
Mogelijk zijn aanpassingen nodig aan de bestaande verwarmingsinstallatie voor het optimaal functioneren van de warmtepomp. Een warmtepomp heeft het beste rendement in combinatie met lagetemperatuurverwarming (LTV) en een verbouwing is het moment om je installatie hierop aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van je bestaande radiatoren door overgedimensioeerde radiatoren of vloerverwarming.
Is het nodig om beter te isoleren voor de warmtepomp?
Hiervoor geldt ook weer hetzelfde als met het afgiftesysteem: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe beter het rendement van je warmtepomp. Dus het kan zeker de moeite waard zijn om beter te isoleren, afhankelijk van de huidige staat van de isolatie. En denk daarbij niet alleen aan isolerende ramen en spouwmuurisolatie, maar ook het isoleren van het dak en/of de kruipruimte.
Waar kan ik de warmtepomp plaatsen?
De plaatsing is afhankelijk van het soort warmtepomp en de mogelijkheden die je hebt in je woning. Een lucht/water warmtepomp heeft zowel een binnen- als een buitenunit, waarbij de binnenunit ook op zolder geplaatst kan worden. Een warmtepomp op een schuin dak is ook mogelijk. Een installateur kan kijken wat de beste oplossing en de beste plaatsing is voor de warmtepomp.
Met behulp van de bovenstaande antwoorden op veelgestelde vragen weet je al iets meer over de mogelijkheden voor een warmtepomp bij renovatie. Zeker het overwegen waard als je toch aan de slag gaat met renoveren.