U speelt al een tijd met het idee uw woning uit te bouwen. Regelmatig kijkt u achter uit het raam en ziet u uzelf al zitten in een mooie, lichte uitbouw met schuifpui, waar u nog langer kunt genieten van het zonlicht, beschermd tegen wind en regen. Maar hoe pak ik dat aan?, denkt u vaak. En wordt het echt een verbetering, of gaat het alleen maar ten koste van de tuin? En, mocht ik later het huis willen verkopen, draagt de uitbouw daar dan op een positieve manier aan bij of niet?
Toegevoegde waarde uitbouw
Als de woonruimte wat te klein aanvoelt, terwijl de tuin juist wel behoorlijk groot is, kan het een goede keuze zijn om voor een uitbouw te kiezen. Een meter of 2 extra aan uw woon- of eetkamer maakt een enorm verschil, terwijl een meter of 2 minder tuin vaak ook nog prima te doen is. Een zuidelijk georiënteerde aanbouw is het meest gunstig ten aanzien van het aantrekken van daglicht. Wel is het verstandig om dan tevens zonwering te plaatsen, aangezien de aanbouw veel direct zonlicht opvangt.
Een mooie aanbouw levert direct meer woonruimte op, en vaak gaat daarmee een waardevermeerdering gepaard. Een aanbouw doet men in eerste instantie voor zichzelf, maar is een behoorlijke investering, dus het is goed om realistisch te zijn over de eventuele waardevermeerdering, dit kan in de afweging meegenomen worden. Een woning met aanbouw is bijvoorbeeld onderscheidend van de buren, heeft meer lichtinval, is meer tuingericht en biedt andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld het creëren van een lichte woonkeuken. Het bruikbaar oppervlak van uw woning is vergroot.
Realisatie uitbouw
Voor een aanbouw tot 4 meter diep is tegenwoordig geen vergunning meer nodig, dat scheelt in administratieve rompslomp. Voor het realiseren van een uitbouw zijn wel een aantal vakmensen vereist, zoals een architect, dakwerkers, metselaars, stukadoors en ramenplaatsers. Een mooie uitbouw laten maken, kan dan ook enkele maanden duren. Aan te bevelen is dan om één aannemer aan te nemen en die verantwoordelijk te maken voor alle vakspecialisten, zodat u maar één aanspreekpunt heeft en fouten niet doorgeschoven kunnen worden tussen de specialisten.
Aanbouw materiaalmogelijkheden
Er zijn verschillende keuzes te maken in materiaal en opbouw, bijvoorbeeld de keuze tussen massief bouw of skeletbouw. Het voordeel van skeletbouw is dat er grotere raampartijen in mogelijk zijn. Een houten skelet kan al van te voren helemaal klaar gemaakt worden, zodat het op locatie alleen nog neergezet hoeft te worden, wat scheelt in tijd. Verder zorgt hout voor goede isolatie, zowel qua geluid als warmte en kou, en het biedt veel mogelijkheden qua ontwerp (ramen, afwerking). Groot nadeel van hout is dat het extra goed beschermd moet worden tegen vocht.
Een metalenskelet geeft een meer industriële uitstraling, strak en modern. Er kunnen hier enorme raampartijen in worden voorzien, zelfs een glazen dak. Daarnaast kan een metalenskelet afgewerkt worden met diverse materialen als leien en steen, maar ook hout of pleisterwerk. Een metalenskelet kan al binnen enkele dagen neergezet worden, waarna de afwerking met muren en dergelijke gerealiseerd kan worden. Het enige potentiële nadeel van staal is dat het in geval van woningbrand al haar kwaliteit verliest, maar dit kan beperkt worden door het aanbrengen van brandwerende verf.
Een gemetselde aanbouw is een meer robuuste uitbreiding van uw woning. Hiermee kan een aanbouw in dezelfde stijl als uw woning gerealiseerd worden, met ook de mogelijkheid voor een extra groot raam of pui. Echter, hierbij dient wel rekening gehouden te worden met de realisatie van dragende muren door het metselwerk, waardoor er wat beperkingen zijn ten aanzien van enorme raampartijen. Ook is voor de realisatie van een gemetselde aanbouw meer tijd vereist dan bij skeletbouw.
Bron: Dankers Bouw