Het besturen van een elektrisch voertuig (EV) is slechts zo handig als de oplaadoplossingen die er voor jou beschikbaar zijn. Hoewel de EV’s steeds populairder worden, ontbreekt het in sommige gebieden nog steeds aan voldoende openbare plekken om ze op te laden. Dit is iets wat veel potentiële EV bezitters voor uitdagingen stelt.
Eén van de beste manieren om niet gebonden te zijn aan of afhankelijk te zijn van openbare laadoplossingen, is door thuis een type 2 EV laadpaal te installeren.
Heb je altijd een laadpaal nodig voordat je een EV aanschaft?
Dit is waarschijnlijk niet het geval. Bijna alle elektrische voertuigen worden immers geleverd met een zogenaamde type 1 oplader. Deze opladers kunnen rechtstreeks op een standaard stopcontact worden aangesloten.
Hoewel deze opladers een minimale inspanning en geld vergen, laden ze de batterij van een EV ook bijzonder langzaam op. Je moet er bovendien voor zorgen dat het elektrische systeem van jouw huis de extra last van het opladen van een auto aankan. Want anders bestaat er een grote kans op overbelasting, waardoor er ook brand kan ontstaan!
Als je verhalen hoort over het installeren van een EV oplader thuis, dan gaan die verhalen veelal over type 2 opladers. Omdat deze laadpalen een stuk krachtiger zijn, kunnen consumenten de batterij van hun EV nu eenvoudig ‘s nachts opladen. Ze kunnen zelfs direct tientallen kilometers aan hun bereik toevoegen door de auto slechts een uur lang op zo’n type 2 laadpaal aan te sluiten.
Type 2 laadpalen gebruiken echter een ander soort stekker en je moet er meestal een elektricien voor aannemen om er eentje op je elektrisch systeem thuis aan te laten sluiten. De kosten van een laadpaal vallen met een aanschafprijs vanaf 499 euro gelukkig mee!
Het installeren van een laadpaal thuis
Het installeren van een type 2 EV laadpaal kan in eerste instantie intimiderend lijken, maar het is een relatief eenvoudig proces dat met de juiste hulpmiddelen en kennis binnen een paar uur voltooid kan worden.
Stap 1. Bereid het installatiegebied voor
De eerste stap bij het installeren van een type 2 EV laadpaal is het kiezen van de locatie voor deze oplader. De oplader moet op een locatie worden geïnstalleerd die gemakkelijk toegankelijk is, maar toch optimaal tegen de weerselementen beschermd is.
Het installatiegebied moet zich zo dicht mogelijk bij de meterkast bevinden en het gebied moet ook vrij van obstakels zijn die het installatieproces kunnen verstoren. Het is bovendien belangrijk om met de lengte van de laadkabel rekening te houden. Om er zo voor te zorgen dat de laadkabel de laadpoort van de auto makkelijk kan bereiken.
Stap 2. Kies de juiste laadpaal
Er zijn verschillende soorten EV laders beschikbaar. Alle type 2 laadpalen gebruiken een stopcontact van 240 volt en kunnen een elektrische auto veelal in 4 tot 6 uur volledig opladen. Ze zijn echter niet allemaal in staat om dezelfde hoeveelheid energie naar je elektrische auto over te brengen. Sommige hebben een vermogen van 3,7 kilowattuur (kWh), terwijl andere een vermogen tot 22 kWh hebben.
Het is uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat de type 2 oplader compatibel is met jouw EV.
Stap 3. Controleer de meterkast
Voordat je een type 2 EV lader installeert, is het belangrijk om de meterkast te controleren om er zo zeker van te zijn dat het de extra belasting aankan. Het moet ook over een speciale stroomonderbreker voor de oplader beschikken en de bedrading moet geschikt zijn voor de stroomsterkte van de oplader.
Als het elektrische paneel deze extra belasting niet aankan, dan kan het nodig zijn om het paneel via een elektricien te upgraden of een subpaneel toe te voegen.
Stap 4. Installeer de laadpaal
Nadat de installatieruimte is voorbereid, de laadpaal is gekozen en het elektrische paneel is gecontroleerd, is het tijd om de lader te installeren. De stappen van het installatieproces van een laadpaal zijn over het algemeen als volgt:
- Schakel de stroom naar het elektrische paneel uit.
- Monteer de oplader aan de muur of het voetstuk volgens de instructies van de fabrikant.
- Leid de bedrading van het elektrische paneel naar de oplader.
- Sluit de bedrading aan op de stroomonderbreker en de lader.
- Schakel de stroom naar het elektrische paneel in.
- Test de oplader om er zo zeker van te zijn dat deze goed werkt.
Stap 5. Sluit de oplader aan op de voeding
Zodra de type 2 lader is geïnstalleerd, is het tijd om deze op de stroom aan te sluiten. Zoals al vermeldt, moet de bedrading daarvoor op een speciale stroomonderbreker in het elektrische paneel aangesloten worden.
Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen bij het aansluiten van de bedrading op de oplader om zo een mogelijke schade aan de oplader of een veiligheidsrisico te voorkomen.
Stap 6. Test de laadpaal
Nadat de type 2 laadpaal op de stroom is aangesloten, is het belangrijk om deze oplader te testen om er zeker van te zijn dat deze naar behoren werkt. De EV moet hiervoor bij de installatieruimte worden geparkeerd en de laadkabel moet in de oplaadpoort van de auto en de oplader worden gestoken.
De laadpaal zou nu onmiddellijk moeten beginnen met het opladen van de auto en de oplaadstatus moet ook op de oplader of op het dashboard van de auto weergegeven worden.
Investeer in een laadpaal aan huis
Bijna al het opladen van alle EV’s wereldwijd wordt aan huis uitgevoerd. Thuis je auto opladen is dan ook één van de grote voordelen van het bezit van een elektrische auto.
Haal in dit geval het maximale uit je elektrische auto door in een handige, betaalbare type 2 laadpaal thuis te investeren. Let daarbij op onze handige informatie om de installatie van je nieuwe thuislaadstation zo naadloos en moeiteloos mogelijk te maken.