Een laminaatvloer in je woning staat heel mooi, maar het kan ook wel eens gebeuren dat er een bobbel in je vloer ontstaat. De reden hiervoor is dat laminaat van hout is. Hout heeft de eigenschap dat het uitzet. Wanneer een laminaatvloer strak is gelegd, zonder rekening te houden met een vereiste tussenruimte, aan de randen van de muren en de deurkozijnen, dan kan bij het uitzetten de vloer gaan opbollen. Het is zelfs mogelijk dat een dergelijke bobbel in je laminaatvloer de rest van de vloer kan beschadigen. Hoewel de verpakking van laminaat altijd wel aangeeft dat je ruimte moet vrijhouden, houdt niet iedereen zich daaraan, met alle gevolgen van dien.

Hoe komt het uitzetten van een laminaatvloer?

De voornaamste reden voor het uitzetten of krimpen van de vloer is de temperatuur. Wanneer het in de zomer warm weer is, stijgt ook de temperatuur in je woning en zal het laminaat uitzetten. In de winter daarentegen, is het weer kouder, waardoor laminaat zal krimpen. Dit uitzetten en krimpen van laminaat wordt in de volksmond ‘het werken’ van de vloer genoemd en is aanwezig bij alle houtvloeren. Ook massief houten vloeren hebben daar erg veel last van. Vooral als je een laminaatvloer gaat leggen in de winter en je dus geen zicht hebt, hoeveel je laminaat in de zomer gaat uitzetten, wordt toch geadviseerd om zeker 12 tot 16 millimeter aan de kanten vrij te houden. Hoeveel je vloer zal uitzetten is ook afhankelijk van de afmetingen van de vloer. Een grotere vloer zal veel meer gaan uitzetten dan een kleinere vloer.

In de lengte en de breedte

Houd er rekening mee dat de laminaatplank zowel in de breedte als in de lengte kan uitzetten. In het algemeen wordt vaak alleen rekening met uitzetting over de lengte gehouden, maar dat is een misvatting. Wanneer je in de breedte 40 laminaatplanken legt en elke plank zet 0,4 millimeter uit, dan moet je rekening houden dat ook over de gehele breedte van de vloer, je zeker 16 millimeter vrij moet houden aan de kanten. Wanneer je dit niet doet, dan kan het laminaat nergens naartoe en zal de vloer ergens in de ruimte omhoog komen.

Op temperatuur komen

Laminaat kan, wanneer het nog niet gelegd is en is samengepakt in een pakket, reeds aan temperatuurwisselingen onderhevig zijn. Het is niet ondenkbaar dat het laminaat in de winkel waar je het aangekocht hebt, in een ruimte heeft gelegen waar het veel koeler is. Of misschien heb je zelf het laminaat onder een afdak opgeslagen. Als het dan in de winter vriest en je het laminaat in je huis brengt, dan ondergaat het laminaat ineens een temperatuurverschil van soms wel meer dan 20 graden. Bij dergelijke heftige temperatuurverschillen is het risico aanwezig dat, wanneer de zomer aanbreekt met heet weer, de laminaatplanken meer dan normaal kunnen gaan uitzetten. Het beste is om voordat je laminaat gaat leggen, het laminaat minimaal twee dagen te laten liggen. Zorg wel dat je dezelfde temperatuur aanhoudt, als tijdens het leggen van het laminaat. In deze dagen kan het laminaat alvast aan de temperatuur wennen en eventueel nog een beetje werken. Wanneer je dan het laminaat gaat leggen zullen de planken niet meer zo hard gaan uitzetten of krimpen.

Bron: https://www.yourfloor.nl/nieuws-blog/laminaat-komt-omhoog/