De meeste mensen kennen mondkapjes vooral van de verbouwing of het klussen. De mondkapjes die je dan gebruikt zijn vooral om te voorkomen dat je stof of fijnstof binnenkrijgt. Daarbij is de kwaliteit van het filter het belangrijkst. Op https://www.mondkapjes.nl/nl/ kun je alle soorten mondkapjes krijgen. De keuze is inmiddels wat groter. Om besmetting van corona tegen te gaan zijn er verschillende soorten mondkapjes beschikbaar. Die moeten aan andere eisen voldoen. Bij veel klussen in en om het huis of in de bouwwereld moet de bescherming hoger zijn dan tegen corona.

Soorten mondkapjes

De blauwe of witte wegwerpmondkapjes zijn de simpelste vorm van bescherming. Wil je mondkapjes kopen dan kun je het best daarmee beginnen. Ze zijn goedkoop, verkrijgbaar in grote hoeveelheden en hygiënisch. Ze worden een enkele keer ook wel FFP1 genoemd. Het beschermt niet zozeer de drager, maar vooral de ander. Van oorsprong werden deze mondkapjes gebruikt in de zorg om kwetsbare patiënten niet te besmetten door het ziekenhuispersoneel. De FFP2 en FFP3 mondkapjes worden ook in de zorg gebruikt, maar dan vooral om zelf niet besmet te raken. Dat is ook waarom ze in tijdens de coronapandemie worden gebruikt. Het hangt van je verbouwing of klus af welk mondmasker je moet gebruiken, maar een FFP2 of FFP3 ligt het meest voor de hand.

Richtlijnen voor de bouw

Voor werknemers in de bouw zijn door de sector richtlijnen uitgebracht voor de combinatie van bescherming tijdens het werk en bescherming tegen corona. De adembeschermende mondmaskers die in de bouw meestal gedragen worden tegen gevaarlijke stoffen beschermen beter dan de goedkope coronamondkapjes. Daarom gaan de reguliere beschermmaskers in de bouw voor. Dat zijn de FFP2 en FFP3 maskers. Hoef je voor je werk geen adembescherming te gebruiken dan volstaan de lichtblauwe wegwerpmondkapjes. Die hoef je dan alleen te dragen wanneer het vanuit de coronarichtlijnen voorgeschreven wordt.

Draaggemak en comfort

Zowel in de bouw als bij de coronadreiging is veiligheid natuurlijk het uitgangspunt. Je moet het mondkapje kiezen dat past bij de situatie en die jou het beste beschermt in de situatie waarin je je bevindt. Soms moet je de mondbescherming lange tijd dragen, dan is het prettig wanneer het ook nog lekker zit. Qua comfort zit er een groot verschil tussen adembescherming en mondkapjes. De één heeft last van de oorelastieken, de ander krijgt moeilijk adem. Soms zijn de maskers aan de grote kant. Gelukkig zijn er van veel mondmaskers verschillende formaten verkrijgbaar. Er zijn extra lichte maskers in de handel en maskers met een ander soort elastieken en bandjes om hem vast te maken. Op die manier zijn er voor veel mensen alternatieven voor het reguliere masker.